Het ontstaan van Complementair Coachen

Daar waar coaching iemand verder kan brengen in persoonlijke ontwikkeling zijn wij enthousiast geraakt over de manier waarop dieren ondersteuning geven aan dit proces. De bijzondere kwaliteiten van de co-coaches in onze kudde hebben onze ervaringen in dit werk als coach met paarden en coach met ezels verrijkt. Zij zijn een dagelijkse bron van inspiratie op het pad in onze ontwikkeling als mens en coach.

We werkten ieder afzonderlijk, de één met paarden, de ander met ezels. Letterlijk ieder op zijn eigen terrein; de één in Nederland, de ander in Portugal. Ooit kregen wij van een familielid de vraag: wat ligt dichter bij elkaar; ezels en paarden of Nederland en Portugal?

Door een ´toevallige´ ontmoeting in de Algarve konden de ezels hun beroemde ezelsbruggetje bouwen en zijn de ezels en Nanne, het paard, elkaars wereld gaan verkennen. We ontdekten hoe verschillend ze zijn ook al lijken ze in het veld best op elkaar. Maar we ontdekten vooral hoe aanvullend ze op elkaar zijn in hun leefwijze en in hun werk als co-coach. Het is ons gelukt ons ego-denken en oordelen over onze favoriete dieren om te buigen naar een open blik voor wat er is en wat er mogelijk is. Het afzetten van deze oogkleppen heeft onze wereld en werkterrein ook letterlijk verruimd. Ezels en paard leven nu met elkaar in één kudde.

Het zien en erkennen van elkaars kwaliteiten maakt nu een nieuw concept van coachen mogelijk: Complementair Coachen! Een innovatieve manier van Coaching met paard én ezel. Deze combinatie raakt de coachee op verschillende niveaus van bewustwording. Inmiddels hebben we al zo veel ervaring opgedaan dat we weten dat deze manier van werken een bron van mogelijkheden biedt voor een ieder met een leer- of themavraag of die op zoek is naar persoonlijke ontwikkeling.

Wij gaan met veel plezier en nieuwsgierige belangstelling verder op deze weg!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.